Războiul din Ucraina a dus la creșterea numărului de cazuri de violență domestică, deoarece soldații care se întorc traumatizați de pe front sunt mai predispuși să își abuzeze partenerele.
Jessie Williams a realizat reportaje din Liov, pentru Time și Fuller Project, despre impactul războiului asupra femeilor și fetelor.
De la prima ei călătorie la Liov, în vestul Ucrainei, au existat unele schimbări pozitive, cum ar fi o mai mare atenție acordată sprijinului psihologic pentru soldați. Însă mai sunt multe de făcut pentru a aborda atitudinile față de violența domestică comisă de militari.
Vilena Kit, un psiholog care tratează soldați traumatizați, a declarat că s-a făcut un efort mare pentru a introduce programe de reabilitare, inclusiv tratament psihologic. Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a pledat pentru o mai mare conștientizare în ceea ce privește sănătatea mintală. Ea a inițiat lansarea unui program guvernamental de sprijinire a sănătății mintale care are ca scop furnizarea de servicii accesibile și de înaltă calitate celor care au nevoie, inclusiv veteranilor care se întorc de pe front.
Marta Vasylkevych, șefa unității de prevenire a violenței domestice din cadrul poliției din Liov, a declarat că, deși cazurile de violență domestică comise de militari sunt frecvente, „acestea nu sunt de natură sistemică”.
Alții nu au fost de acord. Halyna Fedkovych, avocat și co-fondator al Centrului pentru Perspectivele Femeilor din Liov, a indicat datele din registrul deciziilor judecătorești care arată că în primele opt luni ale anului 2023 cazurile de violență domestică comise de un soldat sau de personal militar s-au dublat în comparație cu aceeași perioadă din 2022.
În primele 10 luni ale acestui an, în regiunea Liov au existat 11.223 de rapoarte de violență domestică, dar au fost deschise doar 294 de proceduri penale, notează The Guardian.